realtek wlan werkt niet

Hier kunt u vragen stellen in verband met hardware en drivers.
Gebruikersavatar

Topic author
dendeze
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 225
Lid geworden op: 06 okt 2015 23:29
Locatie: Wuustwezel
Status: Offline

realtek wlan werkt niet

#1

Bericht door dendeze » 07 mar 2019 12:00

Dit is de nieuwe pc van mijn vriend en daar blijkt alles goed op te werken.
Alleen de wlan doet het niet.
Er staat dus zorin 12 op en de wlan is realtek RTL8821CE 802.11 ac
de desktop HP slim 290-p0049nb.
Hoe krijg ik deze geïnstalleerd?



Gebruikersavatar

zorinhendrik Hensyr
Site Admin
Berichten: 1868
Lid geworden op: 29 aug 2015 18:03
Locatie: Zomergem Oost-Vlaanderen Steunpunt
Contacteer:
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#2

Bericht door zorinhendrik Hensyr » 07 mar 2019 22:55

Hoi beste Dendeze,

Er zijn een paar dingen die ik wil bespreken hier.
Eerst en vooral betreft dit een splinternieuwe computer, dus er zit nieuwe hardware in waardoor het mogelijk kan zijn dat niet alle hardware ondersteund wordt door de huidige kernel van zorin os 12.4 core
Mogelijks wordt daarom geen driver geïnstalleerd voor de wifi
En dit steekt me wreed tegen van de makers van zorin os dat ze deze huidige tijd anno 2019 nog altijd geen nieuw besturingssysteem hebben ontwikkeld met de nieuwste kernel.

Mocht de hardware dan toch ondersteund worden door de huidige kernel van zorin os 12.4 core dan zou ik eens proberen op te starten met de live omgeving van zorin os 12.4 core en kijken of ik daar het netwerk van de wifi kan vinden.
Als je die dan wel kan vinden dan zou ik zorin os installeren met de wifi aan.
Achteraf de wifi installeren is altijd moeilijker.

Kijk eens bij extra stuurprogramma's (start / systeemgereedschap / extra stuurprogramma's) of daar de wifi hardware driver beschikbaar is. Geef het wat geduld om nieuwe drivers te zoeken.

Dan kan je ook nog eens gaan kijken naar de instellingen en zien dat de wifi aan staat en vliegtuigmodus uit staat.

Afbeelding

U kunt de instellingen bereiken via start (Z-knop) / instellingen / netwerk

Afbeelding

Klik eens op de iconen groep (batterij en luidspreker) naast het uur

Afbeelding

en kijk of je dit te zien krijgt:

Afbeelding

klik op het pijltje naast "wi-fi niet verbonden"
klik vervolgens als er netwerken zijn gevonden op "Selecteer netwerk"

Afbeelding

selecteer het netwerk van uw keuze en klik op verbinden
geef de wpa2 key in en klik op verbinden

ben eens benieuwd of hier iets kan uitgehaald worden, anders zal het wachten zijn op de nieuwe Zorin OS met een nieuwere kernel.


Om een ster te bereiken hebt u een droom nodig. Om een droom te hebben hebt u levenskracht nodig.
Om zoveel levenskracht te hebben hebt u een wil nodig en die komt vanuit je hart. ;) John Kelly :P

Gebruikersavatar

Topic author
dendeze
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 225
Lid geworden op: 06 okt 2015 23:29
Locatie: Wuustwezel
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#3

Bericht door dendeze » 08 mar 2019 10:44

Nee staat niet op vliegtuigmodus, de netwerkkaart is gewoon niet geïnstalleerd, ik kon ook bij het installeren van zorin niet kiezen om via wifi verbonden te worden.
extra stuurprogramma's zijn er ook niet en de netwerkkaart is een toch meer voorkomende kaart die in veel meer computers en laptops wordt gebruikt.
Ik heb wel wat uitleg gevonden van hoe ze te installeren bij mint en ubuntu en zo, maar dat is allemaal zeer onduidelijk uitgelegd.



Gebruikersavatar

zorinhendrik Hensyr
Site Admin
Berichten: 1868
Lid geworden op: 29 aug 2015 18:03
Locatie: Zomergem Oost-Vlaanderen Steunpunt
Contacteer:
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#4

Bericht door zorinhendrik Hensyr » 08 mar 2019 23:07

Hoi beste Dendeze,

We gaan proberen uw driver te installeren op de volgende manier.
Zorg dat u via de kabel een internet verbinding hebt.
Ik ga u enkele commando's geven die u best van hieruit kopieert en plakt.

Open dan een terminal venster en geef er het eerste commando in:

Code: Selecteer alles

sudo apt-get install --reinstall git dkms build-essential linux-headers-$(uname -r)
enter en geef uw wachtwoord in gevolgd door nog eens enter. Opgelet! uw wachtwoord dient u blindelings in te typen, u ziet geen sterretjes of bollekes, niks dat hoort zo.
Als de terminal u vraagt om verder te gaan J of N typt u J van Ja en enter.

Als u terug de opdrachtprompt hebt mag u het volgende commando in geven:

Code: Selecteer alles

git clone https://github.com/tomaspinho/rtl8821ce
gevolgd door enter, laat rustig de terminal doen tot u weer de volgende opdrachtprompt krijgt.

Nu mag u het volgende commando ingeven:

Code: Selecteer alles

cd rtl8821ce
Enter
Nu zal u zien dat u terug een opdrachtprompt krijgt met daarachter ~/rtl8821ce$

Geef nu het volgende commando in:

Code: Selecteer alles

chmod +x dkms-install.sh
enter en laat de terminal rustig zijn werk doen tot u de volgende opdrachtprompt krijgt.
Geef nu het volgende commando in:

Code: Selecteer alles

chmod +x dkms-remove.sh
enter en laat de terminal rustig zijn werk doen tot u de volgende opdrachtprompt krijgt.
Geef nu het volgende commando in:

Code: Selecteer alles

sudo ./dkms-install.sh
enter en laat de terminal rustig zijn werk doen tot u de volgende opdrachtprompt krijgt.

Als alles goed is verlopen mag u de computer herstarten met het volgende commando:

Code: Selecteer alles

sudo reboot
Nu zou u een werkende wifi moeten hebben.
Ik hoop dat dit jou heeft geholpen.

:succes: :Goodluck:


Om een ster te bereiken hebt u een droom nodig. Om een droom te hebben hebt u levenskracht nodig.
Om zoveel levenskracht te hebben hebt u een wil nodig en die komt vanuit je hart. ;) John Kelly :P

Gebruikersavatar

Topic author
dendeze
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 225
Lid geworden op: 06 okt 2015 23:29
Locatie: Wuustwezel
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#5

Bericht door dendeze » 10 mar 2019 11:50

Er blijkt toch nog iets mis, nog geen wifi, niet terug te vinden bij instellingen, netwerken en bij energie is wlan grijs en als je er op klikt is het weg.
Het kan toch niet omdat hij geen geluid op zijn speakers had en onderaan rechts waar normaal de wlan en de speakers staan een slotje staat waar hij op geklikt heeft met de idee dat het geluid vergrendeld was? Waar dient dat slotje eigenlijk voor want hij heeft dan drie keer van nul opgestart tot alles terug werkte, alleen trager, moet ik opnieuw zorin installeren misschien?
Ik durf het nu bij mezelf niet uit te proberen natuurlijk.



Gebruikersavatar

zorinhendrik Hensyr
Site Admin
Berichten: 1868
Lid geworden op: 29 aug 2015 18:03
Locatie: Zomergem Oost-Vlaanderen Steunpunt
Contacteer:
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#6

Bericht door zorinhendrik Hensyr » 10 mar 2019 16:58

Dat is inderdaad raar, zo'n slotje heb ik zelf ook nog niet eerder gezien tenzij het slotje om uw bureaublad te vergrendelen.
Wat ik nu zou doen is met de nieuwste Ubuntu eens opstarten in de live modus en kijken of ik dan wel een werkende wifi zou hebben.
Als mocht blijken dat die dan wel werkt dan ligt het gewoon aan het feit dat Zorin OS een oude kernel gebruikt.
Werkt die ook niet dan kijken we verder wat we nog allemaal kunnen doen.


Om een ster te bereiken hebt u een droom nodig. Om een droom te hebben hebt u levenskracht nodig.
Om zoveel levenskracht te hebben hebt u een wil nodig en die komt vanuit je hart. ;) John Kelly :P

Gebruikersavatar

fcbrugge
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 1043
Lid geworden op: 30 mar 2016 20:40
Locatie: steunpunt antwerpen
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#7

Bericht door fcbrugge » 10 mar 2019 22:30

Hoi mannen,
Sorry dat ik effe tussen kom ;)
Kwam dit bericht tegen bij google klik klik
Lijkt op #4 van Zorinhendrik
.Lees wel iets over secureboot
You also want to make sure SecureBoot is Disabled in the BIOS settings or it won't let you load the unsigned self-complied kernel module.
Dit al eens al na gekeken dendeze?
Wie weet he?
FCB


Zij die weinig denken, vergissen zich heel veel

linux laptop medion(9jaar)
freespire/deepin/mint tara/mint sylvia/zorin12/xbuntu/elemantary os/chalet os/manjaro gnome
Voor vragen over andere Linux distro's ben je van harte welkom Linux-Anders

Gebruikersavatar

fcbrugge
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 1043
Lid geworden op: 30 mar 2016 20:40
Locatie: steunpunt antwerpen
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#8

Bericht door fcbrugge » 10 mar 2019 23:31

Verder gezzocht gaat over deze desktop.
Dan eens op moederbord geklikt
Uitbreidingssleuven

Eén M.2-socket 1, type 2230 voor WLAN
Pc is aangekocht met Win10 home klopt dit?Werkte Wlan dan wel ?
FCB


Zij die weinig denken, vergissen zich heel veel

linux laptop medion(9jaar)
freespire/deepin/mint tara/mint sylvia/zorin12/xbuntu/elemantary os/chalet os/manjaro gnome
Voor vragen over andere Linux distro's ben je van harte welkom Linux-Anders

Gebruikersavatar

Topic author
dendeze
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 225
Lid geworden op: 06 okt 2015 23:29
Locatie: Wuustwezel
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#9

Bericht door dendeze » 11 mar 2019 11:33

Hoi, hele uitleg.
Hij heeft een netwerkkabel gelegd en is zo tevreden, het was inderdaad met win10, maar ik heb er een ssd ingezet en dan eerst win10 en dan zorin als dualboot.
Bij win 10 werkt de wifi perfect.
Ik heb een screenshot bijgevoegd van het bewuste slotje onderaan rechts, kan hij daarmee iets verkeerd gedaan hebben?
Ik had om te kunnen installeren secure boot al uitgezet.
Misschien best gewoon even wachten, hij kan nu verder en die kernel update zal er toch wel komen denk ik, toch?
slotje.png
slotje.png (232.28 KiB) 70 keer bekeken
slotje.png
slotje.png (232.28 KiB) 70 keer bekeken



Gebruikersavatar

fcbrugge
Geregistreerde gebruiker
Berichten: 1043
Lid geworden op: 30 mar 2016 20:40
Locatie: steunpunt antwerpen
Status: Offline

Re: realtek wlan werkt niet

#10

Bericht door fcbrugge » 11 mar 2019 22:26

Hoi dendeze,
Afbeelding
Is deze afbeelding van jouw of van je vriend?
Indien van je vriend ,ja zie ik toch iets van wifi.
Wat gebeurd er als je op slotje klikt? Of tandwieltje ervoor?Zou desnoods kunnen dat er iets moet ontgrendeld moet worden om wifi te activeren.
FCB


Zij die weinig denken, vergissen zich heel veel

linux laptop medion(9jaar)
freespire/deepin/mint tara/mint sylvia/zorin12/xbuntu/elemantary os/chalet os/manjaro gnome
Voor vragen over andere Linux distro's ben je van harte welkom Linux-Anders

Plaats reactie